Aplauze pentru poet: Maia Morgenstern, Florin Piersic, Marius Manole, Pavel Bartoş, între actorii care vor recita

Maia Morgenstern, Florin Piersic, Medeea Marinescu, Emilia Popescu, George Mihăiţă, Marius Manole, Ştefan Bănică, Alexandru Repan, Demeter András și Pavel Bartoş sunt actorii care s-au alăturat sau revin în 2022 în proiectul „Aplauze pentru poet/A Hand for the Poet”.

Noul modul, producţie a Asociaţiei culturale The Culture Club, în parteneriat cu Pro Contemporania, cu sprijinul JTI, se va lansa oficial pe 27 septembrie, la ora 12.00, la Teatrul Naţional din Bucureşti, în prezenţa unora dintre cei mai importanţi actori aflaţi în distribuţia noului sezon.

„Aplauze pentru poet/ A Hand for the Poet” este un proiect inedit, de promovare a poeziei româneşti clasice şi moderne, pentru publicul autohton, dar şi internaţional şi poate fi accesat online.

Ștefan Bănică Jr. / facebook.com/thecultureclubro

Iniţiat în 2021, acesta se compune dintr-o serie de recitaluri actoriceşti video, care punctează repere poetice din cultura română. În acest an, apar pe portalul menţionat pagini dedicate poeţilor Miron Radu Paraschivescu, recită Ştefan Banică, Nina Cassian – poezii în lectura Medeei Marinescu, Benjamin Fondane şi Paul Celan, versuri în interpretarea Maiei Morgenstern, Emil Brumaru, în versiuni foarte diferite, semnate de Medeea Marinescu şi Marius Manole, Gellu Naum, tălmăcit de Marius Manole sau Traian Demetrescu, revelat de Pavel Bartoş.

Printre noile apariţii, o poziţie specială e ocupată de recitalul lui Florin Piersic, care aduce completări paginilor existente, cu poezii de Coşbuc şi Minulescu, dar deschide şi pagini noi, cu versuri de Adrian Păunescu, Leonida Lari, Costache Ioanid, Dominic Stanca. De noi abordări interpretative, adăugând şi alte poezii din volumele acestora, se bucură lirica lui Ion Minulescu, George Topârceanu, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Marin Sorescu sau Mihai Eminescu.

Medeea Marinescu / facebook.com/thecultureclubro

Organizatorii anunţă şi momente de poezie românească tradusă în limba franceză – interpretează Emilia Popescu – sau în limba maghiară – recită Demeter András. Alături de versiunile în limba engleză existente deja pe portal, acestea lărgesc deschiderea internaţională a proiectului.

Recitalurile, filmate pe parcursul anilor 2021 şi 2022, sunt prefaţate de o scurtă prezentare scrisă a fiecărui poet şi ilustrate cu fotografii de arhivă, fragmente de manuscris şi comentarii bilingve despre arta sa poetică.

La filmările din 2021 au participat iniţial actorii Ion Caramitru, Mircea Rusu, Emilia Popescu, Andras Istvan Demeter, Mihaela Rădescu, Alex Ştefănescu, Cătălin Frăsinescu, iar într-o a doua etapă Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Rodica Mandache, Mihai Mălaimare, Constantin  Chiriac, Cristian Şofron, o parte dintre poezii fiind prezentate şi în limba engleză, în lectura lui Michael Pennington şi Anamaria Marinca.

Iniţiativa este deopotrivă un act de restituţie şi un demers de susţinere a unui domeniu cultural marginalizat în contemporaneitate, potenţând poezia prin arta actorului, rostire, imagine. „Aplauze pentru poet/ A Hand for the Poet” va fi continuat şi cu alte nume mari, propunându-şi să contribuie la o mai bună cunoaştere a celor mai importanţi poeţi români clasici şi moderni, în forma originală, dar şi prin traduceri consacrate, în engleză şi franceză, totul într-o manieră accesibilă publicului actual, pentru care principalul vehicul cultural este internetul.

Proiectul a fost realizat de o echipă coordonată de Ovidiu Miculescu – producător general şi Oltea Şerban-Pârâu – producător executiv. Filmările anului 2022 s-au desfăşurat la sălile ArCuB şi CreART, producţiile fiind semnate de Virgil Oprina – director de imagine / montaj, Attila Vizauer – regia artistică.

mm
Liviu Ardelean
Și-a început activitatea în mass-media în anul 2007, făcându-și auzită vocea la mai multe posturi locale de radio din Transilvania. În 2020, a făcut tranziția către domeniul comunicării strategice și a devenit consilier de imagine. Pe lângă activitatea în PR, contribuie cu articole și analize la publicații precum Revista Golan și Educație Privată.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici