Ansamblul memorial pentru Ivan Patzaichin va fi finalizat în acest an

foto: rowmania.ro

Primăria Municipiului Tulcea, Consiliul Judeţean Tulcea şi Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 au semnat un parteneriat pentru construirea ansamblului memorial pentru Ivan Patzaichin, pe faleza ce poartă numele fostului mare canoist. Bazat pe proiectul Asociaţiei, Memorialul va fi finalizat în cursul acestui an, urmând a fi inaugurat la Festivalul Ivan Patzaichin pe 8 septembrie.

Memorialul oferă un prilej de amintire a momentelor cheie din viața și cariera lui Ivan Patzaichin, filtrate de sensibilitatea artiștilor. În același timp, acesta va avea și un rol utilitar, marcând „poarta de intrare” în Delta Dunării și reprezentând punctul de pornire pentru turiștii care vizitează Delta cu caiacul sau cu alte bărci cu vâsle.

Amplasat la capătul Falezei către Sulina, Memorialul va deveni un obiectiv turistic şi cultural al oraşului, beneficiind de cinci lucrări de artă ale unor artişti de excepţie, care l-au cunoscut îndeaproape pe Ivan; Mircea Cantor, Teodor Graur, Virgil Scripcariu, Dan Vezentan şi Gyárfás Oláh.

Sub coordonarea lui Teodor Frolu, arhitectul care i-a fost în ultima decadă prieten apropiat și partener lui Ivan, cei cinci artiști s-au reunit pentru a găsi, împreună, un concept unificator pentru a-i cinsti amintirea și impactul pe care l-a avut asupra locului său de origine, de care a rămas legat afectiv întreaga viață, indiferent pe unde l-au purtat apele și strălucita sa carieră de campion la caiac – canoe.

„Le mulţumesc prietenilor tatălui meu, artiştii şi reprezentanţii autorităţilor, care şi-au dat mâna fără să ezite în realizarea Memorialului şi colaborează cu entuziasm şi multă rigoare. Dragostea tatălui meu pentru Tulcea, pentru Deltă şi pentru natură este aproape palpabilă în proiectul conceput de cei cinci artişti şi curatoriat de Teodor Frolu. La toamnă sper să ne revedem pe faleză şi tulcenii să aprecieze lucrarea, care este mai mult decât un spaţiu de reculegere – este un detaliu al viitorului acestui oraş”, a spus Ivona Potzaichin-Rusu.

„Columna lui Ivan” – realizată de Virgil Scripcariu

foto: rowmania.ro

Piesa centrală a Memorialului va fi „Columna” (operă a lui Virgil Scripcariu), care, cu cele 54 de pagăi ale sale, va reprezenta cursele istorice ale lui Ivan, dar va aminti şi toţi campionii Deltei ce s-au inspirat şi sprijinit unii pe alţii.

„Columna” este simbolul vizibil din orice punct al Falezei ce ii poarta numele. Onorează memoria lui Ivan Patzaichin din perspectiva profilului său de multiplu campion olimpic și mondial la canoe, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 şi 1984 şi triplu laureat cu argint. Realizată din inox, lucrarea va marca simbolic momentele în care Ivan a dus faima României dincolo de granițe prin reușitele sale sportive.

„Metopa” – creată de Mircea Cantor

foto: rowmania.ro

În maniera sa inconfundabilă de lucru cu materia și inspirat de cultura tradițională, Mircea Cantor utilizează tehnica mozaicului și pictura pentru a reda artistic parcursul vieții lui Ivan – pornind de la Mila 23, satul din inima Deltei Dunării în care a făcut pentru prima dată cunoștință cu apa, barca și pagaia, elemente recurente în viața lui Ivan, și până aproape de prezent.

„Inimă așezată” și „Val oprit” – concepute de Teodor Graur

foto: rowmania.ro

Marcat de magnetismul și de autoritatea personajului IVAN – izvorâtă din profilul său de autenticitate, modestie și impecabilă probitate morală – Teodor Graur surprinde efectul Patzaichin pe care Ivan l-a avut asupra celor pe care i-a atins, la propriu și la figurat. Graur îi surprinde latura de catalizator și de inspirație în aceste vremuri neliniștite, un motor capabil să schimbe sensul curentului din oamenii care pot schimba, la rândul lor, lumea în mai bine.

„Fântâna” – realizată de Dan Vezentan

foto: rowmania.ro

Dan Vezentan poposește asupra iubirii nemărginite purtată de Ivan în suflet, în întregul său parcurs – dragostea față de apă și Deltă. Ivan a profitat de orice prilej ca să arate lumii frumusețea locurilor din care provine. Însă, mai mult decât atât, și-a propus să arate valoarea apelor pentru locuitori – atât din perspectivă utilitară, cât și ca mijloc de coagulare a oamenilor în jurul apei, un element identitar care poate aduce unei comunități prosperitate și sens.

„Grădina Deltei” – gândită de Gyárfás Oláh

foto: rowmania.ro

„Gradina Deltei” completează atașamentul afectiv al lui Ivan față de Delta Dunării, locul de o frumusețe naturală debordantă, în care constant s-a întors cu inima, unde n-a încetat să-și ofere sprijinul și să-și facă, cu discreție, simțită prezența.

Gyárfás Olah l-a invitat pe Nicolas Triboi, un expert peisagist de renume, să colaboreze la realizarea unei lucrări de artă în care sunt folosite 4 soiuri diferite de salcie și resturi vegetale colectate de pe malurile Dunării, realizând o Gradină ce vine în completarea spațiului public al ansamblului Memorial, realizând o legătură peisagistică cu orașul.

mm
Liviu Ardelean
Și-a început activitatea în mass-media în anul 2007, făcându-și auzită vocea la mai multe posturi locale de radio din Transilvania. În 2020, a făcut tranziția către domeniul comunicării strategice și a devenit consilier de imagine. Pe lângă activitatea în PR, contribuie cu articole și analize la publicații precum Revista Golan și Educație Privată.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici