Annie Ernaux i-a adus un omagiu lui Albert Camus la primirea Premiului Nobel pentru Literatură

Scriitoarea franceză Annie Ernaux i-a adus un omagiu gigantului literar Albert Camus, sâmbătă seara, după ce a primit Premiul Nobel pentru Literatură la Stockholm, la 65 de ani după autorul romanului „Străinul”, informează AFP, citată de Agerpres.

În timpul discursului de acceptare a premiului la marele banchet care îi sărbătoreşte pe laureaţii din 2022 în capitala suedeză, scriitoarea în vârstă de 82 de ani şi-a exprimat recunoştinţa de a fi inclusă în palmares alături de Camus, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1957.

„Faptul că mă aflu aici, 65 de ani mai târziu, mă lasă cu un profund sentiment de uimire şi recunoştinţă”, a declarat Annie Ernaux în faţa celor 2.000 de invitaţi reuniţi la Primăria din Stockholm.

„Uimirea în faţa misterului pe care îl reprezintă un drum în viaţă şi o căutare riscantă şi solitară a scrisului. Recunoştinţă pentru că mi-aţi permis să mă alătur lui Camus şi acelor scriitori dispăruţi sau contemporani pe care îi admir”, a adăugat ea.

Ernaux, prima franţuzoaică care a primit Nobelul după 15 bărbaţi francezi, i-a salutat, de asemenea, „pe cei care nu sunt aici, acei bărbaţi şi femei care au găsit uneori în cărţile mele motive să trăiască şi să lupte, să se simtă mai mândri”.

„Recompensându-mi munca, mă obligaţi să fiu şi mai exigentă în căutarea unei realităţi şi a unui adevăr care să poată fi împărtăşite”, a precizat scriitoarea, cu vocea plină de emoţie.

Alături laureaţii premiului Nobel pentru Medicină, Fizică, Chimie şi Economie anunţaţi în octombrie, Ernaux şi-a primit premiul de la regele Suediei în cursul după-amiezii, în cadrul ceremoniei tradiţionale desfăşurate la Stockholm.

La Oslo, laureaţii ucrainean, rus şi belarus ai Premiului Nobel pentru Pace au denunţat la unison, în timp ce au primit prestigioasa recompensă sâmbătă, războiul „nebunesc şi criminal” pe care preşedintele rus Vladimir Putin l-a declanşat în Ucraina.

mm
Liviu Ardelean
În mass-media din 2007, i-a fost auzită vocea la Nova FM, Radio Transilvania, Star FM și a scris la Bună Ziua Făgăraș. A făcut PR, a fost consilier de imagine, s-a întors în presă și continuă activitatea în comunicare.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici