Annie Ernaux, câștigătoarea Nobelului pentru Literatură, prezentă la protestele împotriva creşterii costului vieţii

foto: Profimedia Images

Laureata Premiului Nobel pentru Literatură, Annie Ernaux, s-a alăturat protestelor împotriva creșterii prețurilor, la care au participat zeci de mii de persoane, duminică, la Paris.

Manifestaţia a avut loc la apelul formaţiunii de opoziţie de stânga LFI (La France Insoumise, Franţa nesupusă) a lui Jean Luc Melenchon, în semn de protest împotriva creşterii costului vieţii, dar şi inacţiunii guvernului în ce priveşte combaterea schimbărilor climatice, relatează dpa şi AFP, preluate de Agerpres.

Potrivit postului de ştiri BFMTV, organizatorii au afirmat că mitingul a reunit în capitală 140.000 de oameni, în timp ce poliţia a estimat participarea la 30.000 de oameni.

Marşul a fost menit, în parte, să demonstreze unitatea stângii împotriva guvernului după ce în ultimele luni aceasta a fost zdruncinată de scandaluri legate de acuzaţii de violenţă împotriva femeilor. Doi oficiali din Partidul de Stânga şi ai Verzilor au demisionat, potrivit sursei citate.

În acelaşi timp, atmosfera a devenit foarte tensionată în Franţa în ultimele zile. O grevă lansată cu peste două săptămâni în urmă de lucrătorii din rafinării pentru majorări salariale a determinat sincope în livrări, iar preţul combustibilului a ajuns şi la trei euro litrul.

Autorităţile se tem tot mai mult că s-ar putea ajunge la demonstraţii similare protestelor „vestelor galbene” din 2018 şi 2019, declanşate în parte de creşterea taxelor pe combustibil. Totuşi, la grevele şi protestele pe plan naţional de la finele lui septembrie au luat parte mai puţini francezi decât se aştepta.

Pentru marţi au fost anunţate noi greve, iar răspunsul la apel ar putea fi de această dată mai puternic, notează dpa.

Succes fără precedent în Franța. S-au epuizat cărțile câștigătoarei Nobelului pentru Literatură, Annie Ernaux

mm
Liviu Ardelean
În mass-media din 2007, i-a fost auzită vocea la Nova FM, Radio Transilvania, Star FM și a scris la Bună Ziua Făgăraș. A făcut PR, a fost consilier de imagine, s-a întors în presă și continuă activitatea în comunicare.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici