Banca de Cultură Apollonia a fost deschisă oficial publicului din Brașov vineri seara, 16 decembrie 2022. Noul spațiu integrat în circuitul cultural este redat comunității, fiind pus la dispoziția artiștilor locali, iar consumatorii de artă îl pot vizita gratuit.
Aproximativ 150 de persoane au așteptat pe strada Michael Weiss începerea evenimentului festiv pentru a vedea rezultatele lucrărilor de reabilitare a fostei Bănci Săsești, care au durat patru ani, dar și lucrările expuse de aproape 60 de artiști în clădirea care a fost părăsită mai bine de 20 de ani.
Inaugurarea a debutat cu un spectacol de video mapping care ar fi fost spectaculos dacă ar fi avut și muzică. În reel-ul de pe pagina de Facebook a Revistei Golan am pus noi o melodie de la INNOSI, să nu fie plictisitor sau confuz. În schimb, persoanele care au asistat la jocul de lumini puteau asculta muzica populară de la evenimentul care avea loc pe scena amplasată în Piața Sfatului. Nu a așteptat nimeni finalul și toți au pornit spre intrarea în clădirea istorică ce a fost construită între anii 1906-1908, după planurile arhitectului Albert Schuller.
Ajuns înăuntru, am descoperit seiful auriu impenetrabil pe care au mizat autoritățile locale în comunicările publice, în încercarea de a suscita interesul brașovenilor și al turiștilor prin crearea unui mister:
„Nu știm ce este în interiorul lui, pentru că nu am găsit cheile. Am contactat Banca Națională, au venit cu un set de chei. Din păcate, nu s-a potrivit niciuna dintre ele. Noi, totuși, sperăm ca acolo să găsim o comoară. Probabil că la un moment dat vom reuși să deschidem și această ușă. Nu știu, poate apelăm la specialiștii în domeniu”, a spus Radu Dascălu, consilier al primarului municipiului Brașov, într-o declarație pentru G4Media.
La parterul clădirii am găsit și instalații pe care organizatorii le numesc new media. Am văzut ecrane TV pe care rulau materiale video și căști audio. Nu am reușit să le utilizez din cauza numărului mare de persoane dornice să le încerce, dar dacă conținutul este interactiv, atunci sunt new media, indiferent de aspect și conectivitate.
Tot la parter se află și Cafeneaua Artiștilor, pe care am ratat-o, unde sunt expuse 56 de lucrări selectate din 270, realizate de brașoveni. 12 dintre acestea vor fi expuse permanent, iar celelalte vor putea fi admirate prin rotație.
La primul nivel al Băncii de Cultură am descoperit o mulțime de tablouri superbe ale pictorului brașovean Ștefan Mironescu, care trebuie văzute în tihnă într-o zi obișnuită, nu într-una cu vânzoleală, așa cum a fost cea de inaugurare.
La ultimul etaj am fost întâmpinat cu mătura de către un tânăr care, aparent, nu își terminase treaba. Un detaliu peste care am trecut imediat după ce am dat ochii cu fotografii imense, pline de culoare, unele abstracte.
Într-una dintre încăperi, unde sunt expuse fotografii pe dispozitive luminoase, un vizitator a avut ideea banală – și în același timp deșteaptă – care poate fi recomandată administratorilor: bărbatul a stins lumina din cameră, care s-a dovedit a fi în plus, și ne-am bucurat de o experiență mai profundă a imaginilor oricum iluminate.
Înțeleg că se dorește a fi și un hub pentru artiști, nu doar o galerie de artă. Vom vedea pe parcurs ce destinație va căpăta, pentru că așa sunt toate începuturile. Cert este că va avea loc o serie de evenimente culturale în perioada 16 decembrie 2022 – 15 ianuarie 2023, organizate de Primăria Brașov impreună cu Filarmonica. Ce se va întâmpla după, vom vedea. A spus-o inclusiv primarul Allen Coliban în deschiderea evenimentului:
„Este un proiect pilot care deja a căpătat identitate, inclusiv identitate vizuală, un proiect care a generat foarte multă curiozitate și, iată, a generat foarte mult interes. Sper să păstrați acest interes și să-l duceți mai departe pentru că cel puțin o lună de zile veți avea cultură aici, în Banca de Cultură Apollonia. Între timp, noi lucrăm la a face această utilizare permanentă și la ce va însemna continuarea proiectelor după 15 ianuarie”.
Desigur, sunt experiența și senzațiile pe care le-am trăit eu. Per ansamblu, spațiul este încăpător și lucrările sunt așezate într-un mod care nu îți creează senzația de sufocare, iar picturile și fotografiile merită toată atenția. Dacă ești din Brașov, când ajungi pe Republicii, intră și în Banca de Cultură. Dacă ești turist, asigură-te că o pui pe lista obiectivelor de vizitat. Este deschisă de marți până duminică, iar programul îl găsești pe site.