Allen Ginsberg se trezește în Bucureștiul zilelor noastre. Cu ajutorul Gen Z, ia contact cu orașul și locuitorii săi

Asociația ARTE 21 anunță un nou proiect cultural – Poveștile lumii și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Sub titlul „Sutra 2025”, proiectul are ca pretext a doua trezire a poetului american Allen Ginsberg într-un București al zilelor noastre și întâlnirea lui cu tinerii Gen Z, transmite asociația prin comunicatul pe care îl redăm și noi în continuare.

Proiectul își propune să desfășoare o etapă de cercetare documentară și artistică (analiza documentelor, două focus-grupuri și două ateliere cu tineri între 16 și 29 de ani, un laborator cu echipa artistică și tehnică), să dezvolte textul dramatic și producția unui spectacol teatral, să circule spectacolul prin opt reprezentații în patru orașe din țară (București, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Galați) urmate de sesiuni Q&A cu echipa artistică a proiectului. De asemenea, vor fi publicate două articole în presă pe tema răspunsurilor contraculturale ale Generației Z.

Proiectul se desfăşoară în perioada aprilie-iunie 2025.

Despre Allen Ginsberg

Allen Ginsberg (1926-1997)  a fost unul dintre cei mai vocali lideri ai generației tinere din America anilor ’50, cunoscută drept generația Beat. A fost un critic al conformismului și al valorilor tradiționale, devenite sufocante pentru cei din generația sa. Poemul „Howl” („Urletul”) este un manifest al generației tinere prin care el opune spiritele rebele marelui Moloh, reprezentat de dogmă, cultura oficială și instituții. Destructurând canonul existent, Ginsberg inițiază un nou canon, cel al generației Beat, practic oficializând-o ca stare de spirit. Totodată, poezia lui Ginsberg este o căutare continuă a identității și a libertății.

În contrarăspuns la o societate de consum și mercantilă, beatnicii au adoptat foarte multe elemente din cultura orientală – sutrele din religia hindusă (poezia „Sutra florii soarelui”, Allen Ginsberg), filozofia Zen (romanul „Vagabonzii Dharma”, Jack Kerouac), Bodhisattva etc.

„Ignu” este un termen inventat în discuțiile dintre beatnici, pentru a întări camaraderia și sentimentul de apartenență la un grup. Allen Ginsberg a dedicat acestui termen un poem amplu în volumul Reality Sandwiches. „Ignu” este un naiv, un inocent: „Ignu nu știe nimic despre lume”, „un mare ignorant în ale fabricilor”, este un spirit comic – „Ignu e înger în ipostază comică”. „Ignu este un spirit care unește, Ignu trăiește numai o singură dată și veșnic și știe asta.” „El doarme în patul tuturor, fiecare e cuprins de dor pentru Ignu.”

Sub forma unui Ignu, Allen se trezește într-un pat străin, în anul 2025, în București. Ghidat de personaje tinere (Gen Z) din București, el ia contact cu orașul și locuitorii lui. În personalitatea lui Allen vom regăsi elementele specifice unui Ignu postulate de beatnici: naivitatea, comicul, uimirea, universalitatea.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici