Alina Nelega la Liceul Vocațional de Artă: o aventură literară în variantă hibrid

Scriitoarea Alina Nelega a susținut trei ore de literatură română contemporană marţi, 12 octombrie, la Liceul Vocaţional de Artă, cu sprijinul profesorilor Romana Pantea şi Dănuţ Lung, în cadrul proiectului Scriitori la școală. Elevii au primit cu deschidere invitația la dialog. „Îmi pare bine că am avut plăcerea de a o întâlni pe doamna Alina Nelega. Și la Actorie, când am citit textul ei, Graffiti Dreams, chiar mi-a plăcut și mie și tuturor colegilor. (…) ne face plăcere să o studiem pentru că și noi ne regăsim în unele personaje“, a declarat Carina Togănel, din clasa a XI-a A.

„Îmi face o foarte mare plăcere să vorbesc cu tinerii. Am avut dialoguri extrem de productive și cu liceeni din București și cu liceeni din Iași și, desigur, nu mă dau înapoi, ba chiar cred că sunt și mai motivată atunci când o fac în Târgu Mureș, care este orașul meu natal și orașul în care trăiesc. Tinerii mi se par foarte deschiși, sinceri și, mai ales atunci când au un profesor de Limba și literatura română care le permite să se exprime liber, dialogurile cu ei sunt extrem de inspirante și pentru mine“, a mărturisit Alina Nelega.

Din rațiuni sanitare, întâlnirea cu clasa a XII-a C s-a desfășurat online, dar distanța fizică nu a constituit un impediment major pentru participanți. „În primul rând, vreau să spun că mie nu îmi place deloc Zoom-ul și ecranul calculatorului, și asta probabil că a fost și pentru mine un obstacol. Dialogul cu ei l-am simțit la un nivel intelectual foarte bun și tocmai acesta a fost și plusul și minusul acestui dialog, pentru că lectura este o experiență și în momentul în care ea devine foarte intelectuală, ceva se pierde. În momentul în care poți să ai o experiență emoțională cu ajutorul cititutul, aceasta este cea care te schimbă. Dar cu siguranță că am descoperit cu multă plăcere că citesc, deși mai puțin literatură română, citesc multă literatură canonică, multă literatură universală, dar, sigur, e foarte bine că citesc“, a concluzionat Alina Nelega.

György Alida a fost la Liceul Teologic Romano-Catolic

În urmă cu câteva zile, în data de , 7 octombrie, tânăra scriitoare György Alida a susținut ore de literatură maghiară pentru elevii din clasele a IX-a A, a X-a C și a XI-a C de la Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc”, ajutorul doamnelor profesoare Brandner Judit Emőke și Mózer Brigita.

După eveniment, György Alida a declarat că „am fost foarte bucuroasă atunci când m-ați invitat să iau parte la acest proiect. Am mai participat la ore alternative de literatură, însă această experiență a fost unică pentru mine.“ Autoarea a mai precizat că dinamica celor trei clase a fost foarte diferită, dar în fond la fiecare clasă teme diverse au constituit baza discuțiilor.

Despre proiectul Scriitori la școală, în cadrul căruia opt autori și autoare se întâlnesc, în timpul orelor de literatură română sau maghiară, cu elevi de la șapte licee din Târgu Mureș, puteți citi aici.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici