#ALDrecomandă: S is for Stanley, un documentar fascinant despre șoferul lui Stanley Kubrick

Bine v-am găsit din nou, dragi cinefili! De data aceasta trecem înapoi la Netflix și la un documentar fascinant despre șoferul lui Stanley Kubrick, Emilio D’Alessandro. În plus, e și scurt (o oră și 3 minute), dar extrem de dens și un must pentru cei cei ce vor să afle lucruri neștiute despre Kubrick. Cred că nu-l găsiți decât dacă îi tastați titlul, care este pur și simplu: S is for Stanley! Un film de Alex Infascelli, one-hit wonder. A luat și premiul David di Donatello la festivalul de film de la Veneția din 2016, pentru cel mai bun documentar.

Despre Kubrick se știau foarte puține, mai ales din perioada în care s-a mutat în Anglia, la începutul anilor ’60 și până la Eyes Wide Shut, ultimul său film. După moartea sa (în 1999) a apărut un documentar, scos pe DVD de Warner Bros., Stanley Kubrick: A life in Pictures, extrem de dezamăgitor în detalii despre viața sa privată. Foarte puține materiale documentare există public, iar pentru cinefilii și fanii Kubrick e mega-frustrant. Aceștia duc o permanentă cruciadă și o adevărată investigație detectivă în a afla amănunte din viața celui considerat de mulți cel mai mare regizor de cinema din lume, punct. Chiar și azi, Kubrick continuă să fie un puzzle, controversat și mistificat. Așa cum și-a și dorit. Nu cred că i-ar fi făcut plăcere să se vadă pe ecran în documentarele despre șoferul său Emilio D’Alessandro sau asistentul său personal, actorul Leon Vitali (anume Filmworker, film extraordinar, peste S is for Stanley).

Timp de 30 de ani, Emilio D’Alessandro a condus pentru SK. A chance encounter, care i-a schimbat viața lui Emilio. A intrat într-o lume pe care nu o înțelegea, dar pe care o descrie cu o candoare unică. Născut în 1941 și naturalizat în Anglia la 18 ani, a devenit pilot de curse și apoi șofer profesionist. Povestea începe în 1971, atunci cînd SK filma Portocala mecanică și Emilio e chemat la Abbots Mead, reședința engleză a lui Kubrick, pentru un interviu de slujbă. Kubrick îl place și îi propune să lucreze pentru el. Full time. Nu știți ce înseamnă acest termen atunci când lucrezi pentru Stanley K.! Emilio devine singurul om care a condus Unimog-ul, o camionetă Mercedes Benz specială cumpărată de SK la Barry Lyndon și folosită la filmări, la fel ca limuzinele Benz (Kubrick nu a folosit decât această marcă de automobil).

D’Alessandro e un omuleț mic de înălțime, liniștit, tăcut și plăcut, care aduce a Louis de Funes. A avut mai multe roluri, a jack-of-all-trades în microcosmosul ciudat și cu circuit închis al lui Kubrick. Veți afla de ce nu i-a plăcut să conducă pentru Jack Nicholson (la The Shining) și de ce îi păsa mai mult de animalele de casă ale lui Stanley decât de nenumăratele duble trase la fiecare film la care se afla, desigur pe platou. Are chiar și apariții (cameo-uri) în ele!

Relevant este însă momentul în care Emilio, retras în sătucul lui natal din Italia, Cassino, vede pentru prima dată filmele fostului său patron și zice, da, Stanley ăsta parcă era cevaaa… (alt)cineva. O meta-înțelegere ulterioară și finală a unui macro-univers din care el a fost o rotiță. Paradoxal, relația dintre cei doi depășește universul filmelor lui Kubrick și intră într-un soi de comedie umană emoționantă. Un soi de relație de cinematici Don Quijote/Sancho Panza care îl umanizează pe „monstrul” SK, un om care părea că iubește mai mult animalele sale culese de pe stradă decât propria familie și cu certitudine mai mult decât actorii, scenariștii și toți colaboratorii săi imediați.

Sunt bucuros tare de descoperirea documentarului pe Netflix, pe care îl vânam de când a apărut, îl recomand imediat și de bon coeur/bonheur la amicii mei cinefili cei mai apropiați, pe care îi cred apropiați de subiect și mega-interesați. După șase luni, doar trei dintre ei l-au văzut. Iar unul dintre ei, cel mai kinosseur emmerite, uber fan Kubrick, mi-a scris imediat atunci:

 

[15:36, 5/20/2021] XX: S for Stanley: lamest documentary I’ve ever seen. Si a mai luat si premii… 🤮

[15:54, 5/20/2021] Alin: S for Stanley, fascinant pentru ce iti spune underscore despre kubrick si relatiile lui umane

[18:56, 5/20/2021] XX: Spune un singur lucru pe care-l stiam.

[18:58, 5/20/2021] Alin: Ti-as zice zece

[18:58, 5/20/2021] Alin: Dar cred ca e corect „un lucru pe care NU il stiam”

[19:01, 5/20/2021] XX: Nu, e corect ce-am scris: stiam acel lucru. Ma rog, eu il stiam si cred ca si tu.

[19:11, 5/20/2021] Alin: Pe mine m-a emotionat

[19:12, 5/20/2021] Alin: Ti-am zis ca mai e un doc cu Leon Vitali, Filmworker

[20:21, 5/20/2021] XX: L-am vazut, infinit mai interesant.

 

I rest my case. Măcar în voi, potențialii cititori, am speranță. Dacă nu vă place, vă dau banii înapoi. More Kubrick streaming acum, pe Netflix: The Shining (1980) și Eyes Wide Shut (1999).

De menționat că documentarului i-a urmat și o carte, în 2016, Stanley Kubrick and Me, scrisă cu ajutorul unui jurnalist italian, Fillipo Ulivieri, co-scenarist la S is for Stanley. Cartea a devenit firește bestseller, mai ales în Italia, apoi a fost tradusă în engleză. D’Alessandro are azi 80 de ani și trăiește în Cassino, Italia.

mm
Alin Ludu Dumbrava
Alin Ludu Dumbravă e critic și promotor de film, scenarist, organizator de festivaluri. Absolvent UNATC, secția filmologie-scenaristică. Membru UCIN. Din 2014 este curatorul Cinematecii Patria din Brașov.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici