#ALDrecomandă pe Netflix: The Power of the Dog — În ghearele câinilor

După 8 ani de pauză de pe marele ecran, regizoarea neo-zeelandeză Jane Campion (An Angel at My Table, The Piano, Portretul unei doamne, Holy Smoke, Bright Star) revine cu un film timeless/atemporal, poate mai timeless decât The Piano. Campion are 67 de ani și a făcut ceea ce este, poate, filmul vieții ei.

The Power of the Dog e unul din cele mai bune filme de anul acesta, un western — de fapt, un fals western sau anti-western —, adaptare după romanul din 1967 al lui Thomas Strange, pe un scenariu scris tot de Campion. E foarte aproape de capodopera lui PTA (Paul Thomas Anderson), There Will Be Blood (Va curge sânge – 2007, streaming tot pe Netflix). Poate și din cauza muzicii lui Jonny Greenwood (chitaristul de la Radiohead), care a făcut partitura sonoră, asemănătoare, la ambele filme.

E un slow burn, povestea a doi frați, Phil și George Burbank (Benedict Cumberbatch și Jesse Plemons) care cresc vite în Montana la început de secol XX, doi frați cum nu se poate mai diferiți. George se îndrăgostește de o doamnă văduvă care le dă mâncare în pensiune și o ia de nevastă. Ea are un fiu adolescent cam ciudățel. E o dramă care curge lin, așa că dați-i timp să se așeze (primele 20 de minute mai greu de intrat în el) și apoi se va așterne cum trebuie.

E și rolul carierei pentru Benedict Cumberbatch, aici într-un contre-emploi așa cum nu l-ați mai văzut până acum. El e secondat cu brio de Jesse Plemons și Kirsten Dunst (care au jucat împreună în sezonul doi din serialul Fargo și sunt un cuplu și în viața reală) și de tânărul și excelentul Kodi Smit-McPhee. Un plus care ar fi fost apreciat mult mai bine pe marele ecran, imaginea: TPOTD e filmat expert de o altă femeie DOP-ul Ari Wegner (In Fabric), într-un peisaj arid din Noua Zeelandă, aici ca substitut pentru Montana.

The Power of the Dog a avut premiera la Veneția, unde a luat premiul de regie. E produs de Netflix, care aici are mână liberă, spre deosebire de Cannes, unde are interdicție. De aceea nu a fost la Cannes, acolo unde Jane Campion a luat Palme D’Or cu Pianul în 1993. I s-ar fi propus un loc în afara competiției și producătorii au refuzat. Deh, de-ale streamingului valuri.

Acum filmul e nominalizat la toate premiile posibile și va fi la Oscar și BAFTA, unde sper că Benedict Cumberbatch (favoritul clar) va lua premiul de interpretare. Are 7 nominalizări la Globul de Aur, a fost desemnat cel mai bun film la festivalul de la San Sebastian, cel mai bun film al anului — AFI (American Film Institute) și e pe toate listele criticilor de film, cu 10 nominalizări la Critics Choice Award.

More Benedict Cumberbatch în The Courier (2020) pe Netflix și în The Electric Life of Louis Wain (2021), pe Amazon Prime, nu un simplu film biografic — și pentru cei ce iubesc pisicile, și ca Doctor Strange în noul Spider-Man în cinema. Sau, dacă nu ați văzut: serialul Sherlock, cu el în rolul detectivului Holmes, într-o variantă modernă — tot pe Netflix.

mm
Alin Ludu Dumbrava
Alin Ludu Dumbravă e critic și promotor de film, scenarist, organizator de festivaluri. Absolvent UNATC, secția filmologie-scenaristică. Membru UCIN. Din 2014 este curatorul Cinematecii Patria din Brașov.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici