#ALDrecomandă: Otto Barbarul, o dramă coming-of-age pe HBO GO

Bine v-am găsit din nou, dragi cinefili! De data aceasta trecem la HBO GO și un nou film românesc, Otto Barbarul, o dramă coming-of-age care a avut premiera la festivalul de film de la Sarajevo și avanpremiera națională la TIFF 20, acolo unde l-am și văzut. Odată cu premiera filmului (24 septembrie 2021) s-a creat în paralel o campanie socială de awareness — conștientizare și implicare socială. Totuși, foarte puțină lume a apucat să îl vadă în sala de cinema sau în proiecțiile alternative. Nu e tocmai divertismentul ușor de sâmbătă seara, tocmai de aceea vi-l recomand aici. A se viziona cu răbdare, compasiune și înțelegere. Cele de care are nevoie și Otto.

Otto Barbarul (2021, regia Ruxandra Ghițescu)

Otto (Marc Titieni, băiatul actorului Adrian Titieni, aici la un debut extrem de promițător) e un adolescent cu probleme care se crede panchist (punkist), cântă și într-o trupă cu sound de scandal și I am against It. Da, numele vine de la Conan barbarul (I guess…:). Atunci când iubita lui, Laura (Ioana Bugarin, pe care o puteți vedea tot pe HBO GO într-un altfel de coming of age și un girls movie, Mia își ratează răzbunarea) se sinucide, el trebuie să se confrunte/înfunte cu această problemă și multe altele, mai ales atunci când serviciile sociale se interesează de el. Dramă densă, cruntă și crâncenă, cu o problematică neatinsă la noi, teenage angst & suicide. Și e Teenage Angst la greu, la propriu și la figurat!

Debutul în lungmetraj al Ruxandrei Ghițescu este curajos, abrupt și incomod. Și posibil să aibă sensibilități și profunzimi psihologice mai feminine, poate pentru că e făcut de o echipă de femei, Ruxandra Ghițescu a scris și scenariul, Ana Drăghici a făcut imaginea, Dana Bunescu montajul, Mălina Ionescu constumele, iar producția Iuliana Tarnovețchi și Oana Prața (Alien Film).

În celelalte roluri: Ioana Flora (mama lui Otto), Adrian Titieni (tatăl lui Otto), Mihaela Sîrbu (mama Laurei), Iulian Postelnicu (asistentul social), Ana Radu (asistenta socială) și bunicul lui Otto, regretatul actor Constantin (Costi) Drăgănescu.

mm
Alin Ludu Dumbrava
Alin Ludu Dumbravă e critic și promotor de film, scenarist, organizator de festivaluri. Absolvent UNATC, secția filmologie-scenaristică. Membru UCIN. Din 2014 este curatorul Cinematecii Patria din Brașov.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici