Bine v-am regăsit, dragi cinefili! Fiindcă știu că la cinema nu mergeți, și nici nu știu să vă îndrum, că în afară de Bond (despre care am scris aici) nu prea aveți ce vedea, de pe torenți nu prea mai luați pentru că aveți abonamente acum la streaming, fie HBO GO sau Amazon Prime, deși majoritatea sunteți Netflix-eri și aveți și de ce. Dar nu toată lumea știe la ce să se uite și cum să dea de ele, mă refer la întregul catalog Studiocanal, filme clasice franțuzești, italienești și britanice, capodopere de cinema demne de orice Cinematecă sau de canalul Arte, alături de filme-cult de serie B din anii ‘60, ‘70, filme suedeze, nordice și — bineînțeles — românești, galeria noului val și nu numai. Așa că de acum înainte, o dată pe săptămână, vă voi prezenta și recomanda câte două filme, azi unul românesc, proaspăt, nou-nouț și unul neromânesc, inclasabil, cult.
Întregalde (regia Radu Muntean, 2021)
Premiera la Cannnes 2021 în Quinzaine des realisateurs, premiera românească la TIFF 20, distribuție limitată în cinematografe, participare la festivalul de la Toronto, premiul juriului la Namur (festivalul filmului francofon), Întregalde este un fals thriller, parțial road movie, dramatic, care pe mine m-a dus cu gândul la Deliverance mai mult decât la Salariul Groazei. Un grup de bucureșteni cu 4×4 vin cu ajutoare în sate izolate de munte și unii dintre ei sfârșesc prin a se rătăci. Miza crește odată cu pericolul, izolarea, venirea nopții și a frigului. Atmosfera e creată de o apariție ciudată, spectrală și suparealistă: un bătrân care le iese în drum și îi deturnează. Domnul Luca Sabin este revelația filmului — personajul Kente Aron, debutant la 79 de ani, găsit genial și providențial de Radu Muntean printr-o pură întâmplare, el este „secondat” de Ilona Brezoianu, Maria Popistașu și Alex Bogdan. Întregalde e scris ca de obicei pentru un film de Radu Muntean de el (care și joacă un rol secundar), Alex Baciu și Răzvan Rădulescu, așa că nu mă așteptam să devină ”The Întregalde Chainsaw Massacre” (asta apropo de joagăre), ci mai degrabă să devină bergmanesc sau mai precis hanekesc (de la Bergman la Michael Haneke). E filmat la superlativ în cinemascop (2.35.1) de Tudor Panduru. Eu îl declar cel mai bun film al lui Radu Muntean de pînă acum, asta după Hârtia va fi albastră (2006), de care sunt mai legat din punct de vedere subiectiv și personal. Dacă vă întrebați de unde vine titlul, Întregalde este un sat real, din munții Apuseni. Mai puteți vedea pe Netflix, tot de Radu Muntean: Marți, după Crăciun (2010), Un etaj mai jos (2015) și Alice T. (2018).
Le fantôme de la liberté / Fantoma libertății (regia Luis Buñuel, 1974)
Cum o fi ajuns o asemenea țăcăneală la un click distanță? Marele maestru al absurdului, părintele suprarealismului cinematografic, monsieur Buñuel — a făcut alături de Salvador Dali manifestele suprarealiste Câinele Andaluz (1929) și Vârsta de aur (1930) — e acum pe Netflix!
Fantoma libertății este unul din cele mai dificile (pentru mainstream, anume publicul larg și neavizat), dar extrem de amuzante filme ale sale, o satiră a societății false, amorale și imorale, ipocriziei burgheze și catolicismului — religiei, adică țintele preferate ale șarjelor anarhistului Buñuel. Se situează undeva între Monty Python, cu al cărui stil de scheciuri absurde, aparent irelevante și fără legătură între ele se înrudește, și filmele suedezului Roy Andersson (Cântece de la etajul trei, Un porumbel stătea pe o bancă reflectînd la existența sa). Termenul folosit ca descriere de context este stream of consciousness, adică un flux al conștiinței, en roumain. Este o continuare a stilului lui Buñuel din Farmecul discret al burgheziei (1972). Apar o mulțime de actori francezi de primă mărime, în roluri mici, episodice, Jean Rochefort, Michel Piccoli, Jean-Claude Brialy, Michel Lonsdale, italienii Monica Vitti și Adolfo Celi. Mai găsiți pe Netflix, tot de Luis Buñuel, La mort dans ce jardin/Moartea în această grădină (1956), un film mai vechi și deloc bunuelian, o aventură în junglă, film clasic.