#ALDrecomandă: Doctor Strange 2 sau Doctor Strange în multiversul nebuniei

Are you happy? este întrebarea-cheie a noului Doctor Strange, care e mult peste primul film, care era povestea originii personajului. Poate că cei din film nu sunt happy, dar spectatorii au de ce să fie!

Titlul (DS) in the Multiverse of Madness mi-aduce aminte de In the Mouth of Madness al lui John Carpenter (1995), nu întîmplător, pentru că era un alt riff la clasicul roman al lui H.P. Lovecraft, At the Mountains of Madness.

Mi-am prins urechile cu acest subiect, nu vreau să par geek sau nerd și să bag prea multe elemente de trivia, dar trebuie. DSITMOM (Doctor Strange in the Multiverse of Madness) a fost o surpriză extrem de plăcută, așteptările mele fiind legate de regizorul proiectului, Sam Raimi, unul din preferații mei de la vremea video-ului alb-negru din anii ‘80. Nu știu ce vor întelege cei care nu au văzut toate filmele Marvel cu Doctor Strange, la fel cum nu am înțeles asta referitor la Omul- păianjen la Spider-Man: Far from Home

Iată însă — pe puncte — 6 motive pentru care să-l vedeți în cinema:

  1. DSITMOM e cu adevărat un film pentru fani. E plin de așa numitele easter eggs (elemente-surpriză) din MCU (Marvel Cinematic Universe). 
  2. DSITMOM nu prea e pentru copii (PG 13 și la noi AP-12) fiindcă are elemente horror, datorate în mare parte regizorului.
  3. 3D-ul: e interesant, inovator și servește poveștii.
  4. Distribuția: Cumberbatch, Olsen.
  5. Muzica. Danny Elfman.
  6. Durata: 2h06min.

Să le parcurgem pe larg:

  1. Șase ani după Doctor Strange (regizat de Scott Derrickson în 3D), personajul Marvel se întoarce în al doilea film propriu. Între timp, Strange (Benedict Cumberbatch) a apărut într-o serie de alte proiecte din MCU: Thor: Ragnarok, Avengers: Infinity War, Avengers: Engame și cel mai recent în Spider-Man: Far from Home. Personajul are o vechime impresionantă în benzile desenate Marvel, a apărut în iulie 1963 în numărul 110 din Strange Tales, creat de legendarii Stan Lee și Steve Ditko.

Subiectul pe scurt: Stephen Strange trebuie să o protejeze pe America Chavez (Xochitl Gomez), care vine dintr-un univers paralel și are abilitatea de a putea călători în Multivers. Dar Wanda Maximoff (Elizabeth Olsen), devenită The Scarlet Witch, are alte planuri. 

Easter eggs: La final apare Charlize Theron, Clea din Dark Dimension, cu look de Debbie Harry, cel mai probabil personajul central în cel de-al treilea film. 

Apar Illuminati, echipa de super-eroi dintr-o realitate alternativă care îi include pe Charles Xavier — profesorul din seria X-Men (adică Patrick Stewart), Black Bolt din serialul Inhumans (Anson Mount), Captain Carter (Haley Atwell) și John Krasinski este Reed Richards, liderul celor 4 fantastici (The Fantastic Four), care apare aici pentru prima dată în MCU. Un articol aici despre cum să vă pregătiți de vizionare, adică ce să (re)vedeți.

  1. Marele atu al acestui film pentru cinefili sau cinefili cultiști este regizorul lui DSITMOM, Sam Raimi, autorul unor clasice absolute horror-seria/trilogia Evil Dead (1981-1987-1992), Darkman (1990), model de BD, dar pe un scenariu original și filmul comic book perfect fără a fi adaptarea vreunui BD existent și care în 2002 l-a adus pe Spider-Man pe ecrane. El a făcut cele 3 filme cu Tobey Maguire as Spidey, asta înainte de invazia Marvel, care a început cu Iron Man în 2008, imediat după cel de-al treilea Spider-Man al lui Rami, de care regizorul a fost extrem de nemulțumit, la fel ca și fanii (interferențele studiourilor producătoare, Sony). După 9 ani de pauză de film pentru marele cran (de la fiasco-ul Oz the Great and Powerful, 2013), Raimi se întoarce în universul supereroilor cu mai mult supranatural și magic, horror și fantasy. Filmul de față citează din Evil Dead-uri (cărțile magice, Darkhold fiind similar Necronomiconului), efecte de creaturi similare, plus asigură copios, un cameo al lui Bruce Campbell (Popa Pizza), actorul-fetiș al lui Raimi, Ash din Evil Dead, personajul emblematic al carierei lui. Asigurați-vă că stați în sală pentru secvența de după generic!
  1. 3D — funcționează pentru că aici călătorim între dimensiuni, în așa-numitul Multivers. Efectele sunt state-of-the-art, unele extrem de picturale, ultra-vizuale. Imaginea este asigurată de excelentul John Mathieson, colaboratorul lui Ridley Scott la multe filme, începînd cu Gladiator. Și scenografia și decorurile virtuale sunt grafizate minunat. Dixit Kevin Feige, CEO Marvel boss of it all și pentru prima dată creditat ca unic producător la acest film: I will say Sam [Raimi] has made this movie to be experienced on as big a screen as possible. It’s even the first one in a long time that 3D was really taken into account too, because the first Doctor Strange was our best film ever in 3D, and [Doctor Strange in the Multiverse of Madness] will be right alongside that. (Sam Raimi a făcut filmul ca să fie experimentat cel mai bine pe ecran mare. E prima dată de multă vreme cînd luăm în considerare 3D-ul, pentru că primul film DS a fost cel mai bun film al nostru în 3D și acest al doilea va fi la fel.) Aici un articol despre calitatea 3D-ului.
  1. Benedict Cumberbatch este Doctor Strange. Așa cum a fost și Sherlock Holmes (în serialul omonim), dar acolo mai erau mulți actori care jucaseră rolul. Aici însă este solist prim. Se vede ușurința actorului în interpretare, familiarizat la maxim cu personajul care îi vine mănușă. După cum a spus-o chiar el la SNL (Saturday Night Live), unde a fost invitat ca gazdă pentru a doua oară sîmbăta trecută, nimeni nu a văzut Power of the Dog/ În ghearele cîinilor (cronica mea aici), rolul cu care trebuia să ia Oscarul (f**k Will Smith), dar toată lumea îl știe pe Doctor Strange. Cumberbatch este cu siguranță cel mai bun și cel mai serios actor din universul Marvel, are o morgă britanică irezistibilă, un anumit tip de seriozitate care dă garanția a ce se întîmplă pe ecran, indiferent cît de ridicol sau absurd ar fi, la fel ca Liam Neeson înainte de Taken sau sir Michael Caine în Batman-ii lui Nolan.

Eliszbeth Olsen — Wanda Maximoff a apărut prima dată în Avengers: Age of Ultron (2015). Dar personajul a făcut un uriaș progres în propriul ei proiect, Wanda Vision (primul serial Marvel pentru Disney TV în 2020), care deschide faza IV a MCU. Ce se întîmplă acolo are relevanță aici, în  DSITMOM. Și este miza filmului, scris de Michael Walton (serialul Marvel, Loki).

Revin Chiwetel Ejiofor — baronul Mordo, Benedict Wong-Wong, Rachel McAdams — Christine Palmer, și se introduc personaje noi: Xochitl Gomez este America Chavez. Michael Stuhlbarg (doctorul West) are o apariție care cred că va duce la ceva mai consistent în filmele următoare.

  1. Muzica: două cuvinte magice — Danny Elfman! Epică. Dark. Ludică. Pentru cei nefamiliarizați, Danny Elfman e o legendă a muzicii de film, cu nuanțe dark, gotice. El a făcut muzica la primul Batman (1989) al lui Tim Burton, al cărui colaborator fidel este (Beetlejuice, Edward Scissorhands, Batman returns, The Nightmare Before Christmas, etc.). Cu Raimi a lucrat la Darkman, A Simple Plan, Spider-Man și Spider-Man 2. E a cincea colaborare a sa cu Raimi și al doilea film Marvel, după Avengers: Age of Ultron.
  2. Durata: are două ore și nu trei (v. noul Batman), ceea ce e deja un pic cam mult, pentru că e extrem de solicitant vizual.

Doctor Strange Will Return. Așteptăm. 

mm
Alin Ludu Dumbrava
Alin Ludu Dumbravă e critic și promotor de film, scenarist, organizator de festivaluri. Absolvent UNATC, secția filmologie-scenaristică. Membru UCIN. Din 2014 este curatorul Cinematecii Patria din Brașov.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici