#ALD recomandă: Misterul Diatlov — Muntele morții pe TIFF Unlimited

Bine v-am găsit! Pe vremea asta de iarnă vă propun un serial deosebit de ceea ce se poate vedea pe alte canale de streaming. Este un serial rusesc, o producție de anvergură despre unul din misterele secolului al XX-lea, mult dezbătut și documentat. Muntele morții (Dead Mountain: the Dyatlov Pass Incident) se poate vedea pe canalul de streaming local TIFF Unlimited, sunt opt episoade.

Buget de categorie A, story incitant, actori și personaje interesante. Creat de Ilya Kulikov, a fost vândut în nenumărate teritorii, inclusiv SUA. Ce este Misterul Diatlov? Nouă tineri schiori, majoritatea studenți, au dispărut și murit toți în condiții misterioase, într-o expediție de vacanță de iarnă, în noaptea de 1 și 2 februarie 1959 în munții Ural. Numele trecătorii unde au pierit s-a redenumit după șefului grupului, Igor Alekseievici Diatlov. Iar muntele este poreclit Muntele Morții.

S-a speculat mult și s-au emis ipoteze care mai de care, s-a păstrat secretul (deh, URSS) și acum, în 2020, după șaizeci de ani de la incident, s-a închis și ancheta oficială. Dosarele secrete ale KGB s-au declasificat și echipa filmului a studiat toate materialele din epocă, inclusiv jurnalele celor dispăruți. Despre incident puteți citi aici, preferabil după ce vedeți mini-seria.

Serialul duce la aceleași concluzii cu ancheta, dar e compus din trei fire narative separate. Pornim la drum cu gupul de tineri în paralel cu ancheta pe care o face imediat după evenimente un ofițer KGB, maiorul Oleg Kostin (interpretat cu aplomb de Piotr Fiodorov, actor în vogă în Rusia, a jucat în Stalingrad și Sputnik), bântuit de propriile obsesii, care se trag din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în Germania anului 1945. Sunt bucăți alb-negru în timpul expediției grupului Diatlov și color, filmate pe 16mm — arată superb — cu ancheta lui Oleg Kostin și cu flashback-urile din timpul războiului. Unele din ele nenecesare, dar vorbim de 8 ore de film per total. Fire care nu duc nicăieri, relații interumane tensionate, amestecul politic al KGB-ului, totul pe o iarnă năpraznică, albă și crudă. Avem și o poveste de dragoste sau mai multe, și suspans, și acțiune și profunzime dramatică.

Pînă acum s-au difuzat 5 episoade (primul, cel de pe 21 noiembrie, a fost gratuit) dar până la sfârșitul anului pe TIFF Unlimited veți putea dezlega dezlega Misterul Diatlov. Un serial fascinant și altfel decât majoritatea ofertei de sezon.

Premii:

13 nominalizări la premiile APKiT (Asociația Producătorilor de Film și TV din Rusia) 4 trofee: scenariu, efecte speciale, sound design și cel mai bun actor – Piotr Fiodorov

mm
Alin Ludu Dumbrava
Alin Ludu Dumbravă e critic și promotor de film, scenarist, organizator de festivaluri. Absolvent UNATC, secția filmologie-scenaristică. Membru UCIN. Din 2014 este curatorul Cinematecii Patria din Brașov.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici