Activiști condamnaţi la închisoare pentru atacul asupra tabloului „Fata cu cercel de perlă”

foto: news.ro

Doi activişti de mediu au fost condamnaţi, miercuri, la două luni de închisoare, dintre care unul cu suspendare, pentru atacul asupra tabloului „Fata cu cercel de perlă” de Johannes Vermeer, expus în Regatul Ţărilor de Jos, au anunţat mass-media olandeze, potrivit News.ro.

Trei bărbaţi de naţionalitate belgiană, doi în vârstă de 45 de ani şi unui de 42, s-au lipit săptămâna trecută de geamul care proteja opera din 1665, la Muzeul Mariutshuis din Haga, în urma altor acte de vandalism comise în mai multe locuri din Europa.

„Nu s-au descoperit daune picturii”, a spus muzeul. Dar tribunalul de la Haga a admis că rama şi placa din spate au fost deteriorate şi a considerat actul „şocant” pentru mulţi oameni, a informat agenţia de presă olandeză ANP.

„Oricine îşi poate imagina fragilitatea unui astfel de tablou şi faptul că ar fi putut fi pierdut dacă lucrurile ar fi mers prost”, a subliniat un judecător, citat de ANP.

Procurorul ceruse patru luni de închisoare, dintre care două cu suspendare, împotriva suspectului Wouter M. pentru că şi-a lipit capul pe geam. Acesta a susţinut că a investigat cu atenţie pericolele faptei sale, potrivit ANP.

Procurorii mai ceruseră şi patru luni, dintre care două cu suspendare, împotriva celui de-al doilea suspect Pieter G., care a filmat acţiunea, a informat ANP.

Al treilea activist, care a golit o cutie care părea să conţină sos de roşii, va fi judecat vineri, conform ANP.

Această acţiune din Ţările de Jos a avut loc după mai multe acte de vandalism în ultimele săptămâni.

Activişti de mediu au aruncat cu supă de roşii pe geamul care protejează „Sunflowers” de Van Gogh la National Gallery din Londra şi alţii au aruncat cu piure de cartofi pe geamul care proteja tabloul „Les Meules” de Claude Monet, în Germania.

mm
Liviu Ardelean
În mass-media din 2007, i-a fost auzită vocea la Nova FM, Radio Transilvania, Star FM și a scris la Bună Ziua Făgăraș. A făcut PR, a fost consilier de imagine, s-a întors în presă și continuă activitatea în comunicare.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici