Activist împiedicat să vandalizeze tablouri de Van Gogh şi Gauguin

foto: news.ro

Musée d’Orsay din Paris a depus plângere pentru „tentativă de degradare a unei opere”, după ce a împiedicat joi o femeie să arunce cu supă pe un tablou, a anunţat duminică AFP, confirmând o informaţie din Le Parisien.

„Ca urmare a depunerii unei plângeri pentru fapte considerate tentativă de degradare de către Musée d’Orsay, a fost deschisă o anchetă”, şi a fost încredinţată comisariatului arondismentului VII, a indicat pentru AFP Parchetul din Paris, potrivit News.ro.

Dacă muzeul nu a vrut să dezvăluie identitatea tabloului în cauză, Le Parisien afirmă că tânăra a intenţionat mai întâi să-şi lipească faţa pe „Autoportrait à Saint-Rémy” de Vincent Van Gogh. Împiedicată să facă acest lucru, activista ar fi încercat să arunce cu supă pe o pânză de Paul Gauguin din apropiere.

Această acţiune vine în urma altora similare din ultimele săptămâni în Europa, în timp ce voci din lumea artei condamnă, de la Paris la New York, aceste acte de „vandalism”. Activiştii de mediu au aruncat cu supă de roşii pe geamul care protejează tabloul „Floarea-soarelui” de Van Gogh la National Gallery din Londra şi alţii, din Germania, au aruncat cu piure de cartofi pe sticla care protejează „Les Meules”, un tablou de Claude Monet.

„Fata cu cercel de perlă”, capodopera de Johannes Vermeer, a fost vineri ţinta activiştilor Just Stop Oil într-un muzeu olandez, fără a fi deteriorat.

Franţa nu este „la adăpost de activiştii care atacă un tablou neprotejat”, a avertizat marţi ministrul Culturii Rima Abdul Malak, cerând „tuturor muzeelor ​​naţionale să-şi dubleze vigilenţa”.

mm
Liviu Ardelean
În mass-media din 2007, i-a fost auzită vocea la Nova FM, Radio Transilvania, Star FM și a scris la Bună Ziua Făgăraș. A făcut PR, a fost consilier de imagine, s-a întors în presă și continuă activitatea în comunicare.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici