Acces gratuit la educație, cerut liderilor lumii inclusiv de Malala Yousafzai

foto: Christopher Furlong/Getty Images

O petiție prin care este solicitată liderilor lumii protejarea dreptului copiilor și al tinerilor la educație gratuită – de la creșă până la sfârșitul liceului – a fost lansată în mediul online, anunță Educație Privată.

Textul prin care se cere realizarea unui tratat global în acest sens este semnat de foști și actuali raportori speciali ai ONU, experți în drepturile copilului, ONG-uri și activiști în domeniul educației. Printre semnatari se află și Malala Yousafzai, activistă pentru drepturile femeilor, care a câștigat Nobelul pentru Pace în 2014, când era elevă, notează sursa citată.

Solicitarea

„244 de milioane de copii nu merg la școală. Asta înseamnă că unui număr de copii mai mare decât întreaga populație a Braziliei i se refuză șansa de a învăța. Deoarece mulți dintre ei pur și simplu nu-și permit taxele școlare, copiii proveniți din familii care trăiesc în sărăcie au cele mai mici șanse de a primi o educație.

Cum putem să construim lumea pe care ne-o dorim, să învingem criza climatică și să facem dreptate, dacă 4 din 10 copii nici măcar nu termină liceul? Nu putem.

[…] Haideți să creăm un nou tratat global care să protejeze dreptul copiilor și al tinerilor la educație gratuită – de la creșă până la sfârșitul liceului.

Știm că poate funcționa. După Al Doilea Război Mondial, guvernelor li s-a cerut să ofere educație gratuită care să includă școala generală. Acum, peste 87% dintre copii absolvă cursurile școlii generale. A venit momentul pentru măsuri la fel de revoluționare, ca să ne asigurăm că TOȚI copiii merg la școală.

Nu este vorba doar despre salvarea copiilor. Este salvarea noastră, a tuturor. Educarea fetelor este una dintre cele mai eficiente soluții pe care le avem pentru a combate schimbările climatice. Haideți să o folosim! Extindeți acum dreptul la educație gratuită!”, susțin semnatarii în petiție.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici