Acces gratuit la Casa Memorială „Lucian Blaga” şi Muzeul din Sebeş, de Ziua Națională

foto: vatra-mcp.ro

Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm şi Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş vor fi deschise joi, de Ziua Naţională, iar accesul va fi gratuit pentru vizitatori la toate expoziţiile, informează Agerpres.

Potrivit directorului Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, Nadia Arsin, Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm găzduieşte, începând cu 1 Decembrie, o expoziţie temporară dedicată importantului eveniment care a consfinţit crearea României Mari, încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria la Alba Iulia în data de 15 octombrie 1922.

„Expoziţia surprinde eforturile depuse de administraţia centrală şi locală pentru pregătirea încoronării, organizarea unui eveniment de o asemenea anvergură, dar şi de o mare solemnitate, presupunând un uriaş efort financiar, dublat de pregătiri de amploare, dar şi asumarea unor proiecte ambiţioase care au necesitat viziune, respectarea unor termene şi o infrastructură bine articulată. Cu ajutorul imaginilor de epocă, cărţi poştale ilustrate şi fotografii din colecţia muzeului albaiulian, sunt ilustrate etape din construcţia bisericii edificate special pentru încoronare, viitoarea Catedrală a Încoronării, precum şi principalele momente ale ceremoniei din 15 octombrie 1922, care s-a desfăşurat în interiorul ei şi pe platoul din faţa acesteia”. (Nadia Arsin)

Expoziţia poate fi vizitată în sala de conferinţe a Casei Memoriale „Lucian Blaga” până în 15 ianuarie 2023.

Tot începând de joi, Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş va prezenta publicului o nouă expoziţie temporară dedicată Încoronării.

„Diverse relatări şi ştiri din presa anilor 1921 şi 1922 permit reconstituirea, pas cu pas, a eforturilor depuse pentru pregătirea ceremoniei de încoronare a regilor Ferdinand şi Maria la Alba Iulia şi reflectă atmosfera festivă din ziua în care a avut loc evenimentul solemn, precum şi elogiile din zilele următoare, aşa cum au fost reflectate de ziarele vremii. Extrasele de presă prezentate în cadrul expoziţiei fac parte din periodice cu circulaţie locală, naţională și chiar internaţională”. (Nadia Arsin)

Expoziţia poate fi vizitată, gratuit, în grădina muzeului din Sebeş, până la mjlocul lunii ianuarie 2023.

Atât Casa Memorială „Lucian Blaga”, cât şi Muzeul Municipal „Ioan Raica” vor fi deschise joi, de Ziua Naţională, între orele 10.00 şi 14.00, iar accesul va fi gratuit.

mm
Liviu Ardelean
În mass-media din 2007, i-a fost auzită vocea la Nova FM, Radio Transilvania, Star FM și a scris la Bună Ziua Făgăraș. A făcut PR, a fost consilier de imagine, s-a întors în presă și continuă activitatea în comunicare.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici