Acţiunea noului roman al lui Andrei Velea, a.normal (Editura Litera), are loc în viitorul – sper cît mai – apropiat, după pandemia de coronavirus & sfîrşitul războiului din Ucraina, într-un oraş super înfloritor de pe Dunăre, „primul din România” (SF-u’ de pe Dunăre – pp. 26-27). Personajul principal, ăla din titlu, e Bogdan, un IT-ist de 35 de ani, pe care începutul romanului îl prinde divorţînd la notar („Aşa se încheie” – aşa începe cartea).
În prima parte, după divorţul amiabil (ea – demnă, sobră, el – distrat, abia se abţine să nu izbucnească în rîs. După ce rezolvă, îşi iau adio rece, „de parcă aş fi cunoscut-o alaltăieri”), Bogdan se duce pe faleză, unde deapănă amintiri şi meditează („sîntem făcuţi să medităm”, dar „uneori mă ruşinez de propriile meditaţii cîteva ore mai tîrziu”). S-au cunoscut cu zece ani în urmă, într-o campanie electorală. Îşi aminteşte ce bombă sexy era acum deja fosta soţie cînd a întîlnit-o („Dar ea… Ea rupea privirea tuturor. Atunci cînd a intrat în barul din care a început povestea acelei campanii electorale, toţi ochii erau aţintiţi asupra ei. (…). Privirea hotărîtă, formele generoase, sprîncenele alungite, părul lung, despletit, lăsat liber pe spate. Şi decolteul, da, decolteul…”) şi cum a început povestea lor de dragoste, ceea ce-l face să-şi înghită zîmbetul ironic, tîmp („Făceam dragoste ca nebunii în apartamentul în care stăteam cu chirie. Pe atunci ne potriveam de minune şi nici o partidă nu semăna cu alta”). Seara bea şi pălăvrăgeşte cu un prieten (în Daily, barul din Galaţi unde Andrei Velea şi-a lansat acum cartea), agaţă o blondă, de lîngă care îi scrie fostei amante, Daniela, că… „Sînt liber”.
În partea a doua povesteşte… nu, nu fosta soţie, ci Daniela, o balerină cu exact zece ani mai în vîrstă decît Bogdan, măritată, de altfel („sînt o femeie fericită. Am o fiică sănătoasă, frumoasă şi deşteaptă, am un soţ care mă respectă, am cunoscut ce înseamnă căsnicia şi iubesc un bărbat special”). După ce primeşte mesajul de la Bogdan, iese şi se plimbă prin oraş cu maşina, amintindu-şi de scurta lor relaţie, de cîteva luni, dar foarte intensă şi fierbinte, cu promisiunea că se vor revedea cînd vor fi liberi. S-au cunoscut la o lansare de carte, intrase în librărie după cărţi despre yoga tantra (prin comparaţie – nevastă-sa, Mădălina, e feministă), dar a rămas la lansare, de plăcere. Exemplarele din cartea lansată s-au terminat exact la ea (măi, la Humanitas n-are cum să se întîmple aşa ceva, doar poate în viitor!), iar Bogdan, deţinătorul ultimului exemplar, i l-a oferit ei, după care a urmat povestea lor de iubire. Acum, după ce se gîndeşte la viaţa ei, îşi sună avocatul, divorţează şi-i scrie lui Bogdan un sms: „Sînt liberă”.
În partea a treia Daniela dă, în sfîrşit, de Sebastian (alt obsedat de libertate), care-i povesteşte viaţa lui aventuroasă la un pahar de vin şi o delicatesă propusă de el, fireşte. Pe Sebastian îl cunoaşte de cînd acesta invită în clubul lui trupa ei de balet. Atunci i se păruse obraznic, că s-ar fi dat la cea mai tînără şi talentată balerină, apoi a înţeles că omul pur şi simplu a ajutat-o, datorită relaţiilor lui, să ajungă în Italia, unde el emigrase înainte de ’89 şi unde şi-a făcut averea.
În Epilog se întîlnesc protagoniştii primelor două capitole, proaspăt divorţaţii, se duc pe malul Dunării, unde înainte şi-o trăgeau animalic în maşina ei, şi fac ce făceau şi înainte… Căci a.normal e un roman existenţial 18+, erotic, despre relaţiile de dragoste şi despre cum, pînă la urmă, contează doar prezentul („Doar timpul prezent există, muchia asta subţire, restul e timp care-a fost sau timp despre care n-avem habar încă”).
Andrei Velea, a.normal (roman), Editura Litera, 2022