A murit autorul picturii stradale „Sărut fratern”, de pe zidul Berlinului

foto: theculturetrip.com

Artistul Dmitri Vrubel (62 de ani), autorul celebrului graffiti „Sărut fratern” al liderului sovietic Leonid Brejnev și al președintelui est-german Erich Honecker de pe Zidul Berlinului, a murit la Berlin, potrivit Ziare.com.

În iunie, artistul s-a îmbolnăvit după infecția cu noul coronavirus. A fost internat și conectat la un aparat de ventilație pulmonară artificială și circulație artificială a sângelui. La începutul lunii august, a fost operat la inimă. Cu puțin timp înainte de moartea artistului, soția sa Victoria Timofeeva a raportat că Dmitri Vrubel era în stare gravă.

Dmitri Vrubel a fost un descendent al artistului rus Mihail Vrubel. S-a născut la Moscova, a studiat la Institutul Pedagogic de Stat de la Facultatea de Artă și Grafică, dar nu a absolvit. În ciuda acestui fapt, în 1983 a fost acceptat în Uniunea Artiștilor din URSS.

foto: skrasnov.com

În 1990, Vrubel s-a mutat la Berlin și în același an, a făcut cea mai faimoasă lucrare a sa – un graffiti al unui sărut între secretarul general al Comitetului Central al PCUS Leonid Brejnev și liderul RDG, Eric Honecker. Poza se numea „Doamne! Ajută-mă să supraviețuiesc în mijlocul acestei iubiri muritoare”. Este cunoscut și sub numele de „Sărut fratern”. Graffiti-ul lui Dmitri Vrubel a devenit unul dintre cele mai faimoase picturi stradale din lume.

Prototipul a fost o fotografie făcută de fotograful francez Régi Bossu în 1979. Înainte de căderea Zidului Berlinului în 1989, graffiti-urile de pe zid existau doar pe partea de vest. Vrubel a încercat să obțină permisiunea specială de la Ministerul Apărării Naționale al RDG pentru a picta o imagine pe partea de est a Zidului Berlinului. Dar a fost refuzat. Apoi Vrubel a semnat un contract prin care a renunțat complet la drepturile asupra picturii. În 2009, când zidul era în curs de restaurare, desenul artistului a fost șters. Cu toate acestea, a fost de acord să restabilească imaginea.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici