Vernisajul expoziției „A culege sau a cultiva?”, un dialog între lumea sălbatică și antropocen care aduce împreună lucrări ale artiștilor Cătălin Rulea, Dan Vezentan și Dragoș Neagoe (curator Cristian Neagoe, Greenpeace România), va fi inaugurat joi, 15 septembrie, ora 18:00, la București.
Publicul va fi purtat printre pătule africane și ready made-uri ale biosferei, de la ultima mare glaciațiune până la revoluția agricolă, din epoca omului ca măsură a tuturor lucrurilor până într-o distopie post-apocaliptică a albinelor melifere. „A culege sau a cultiva” dă naștere la întrebări despre om și cultură, extrăgând sensuri, informație și moduri de a înțelege din lumea naturală.
Expoziția poate fi vizitată până pe 6 octombrie la Centrul de studii vizuale (str. Măcelari nr. 1). O primă parte a proiectului este găzduită în paralel de Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa din București până pe 30 septembrie.
Cristian Neagoe, curator al Centrului de studii vizuale și membru Greenpeace România, pune lucrurile în context:
„A culege sau a cultiva? e una dintre întrebările de bază ale civilizației umane. E poate cel mai important punct de cotitură din întreaga istorie. E transformarea care a dat naștere proprietății și inegalității. E ca diferența dintre a fi liber și a fi în siguranță.
Mai bine de 90% din timpul cât a existat pe pământ, omul a cules, a vânat și a pescuit, trăind de pe o zi pe alta, mergând dintr-un loc în altul, explorând vastitatea și generozitatea lumii. Apoi, acum aproximativ 10.000 de ani, ceva s-a schimbat major. Clima s-a stabilizat, iar omul a stat în sfârșit locului, a început să domesticească plante și animale, domesticindu-se la rândul său.
Dezvoltarea agriculturii și a păstoririi animalelor a însemnat mai multă siguranță alimentară, creștere în resurse și în populație, dar în același timp o limitare și o aglomerare care au dus la reducerea drastică a varietății hranei, la sclavie și epidemii, la mai multă muncă și suferință. Mitul biblic spune că Adam și Eva au fost izgoniți din Grădina Eden. Datele științifice arată contrariul: omul și-a făcut grădină și gard în jurul său, expulzându-se singur din Jungla Eden”.
Cătălin Rulea, inițiatorul Centrului de studii vizuale și unul dintre artiștii din expoziție, detaliază ideea din spatele proiectului:
„A culege sau a cultiva? Este provocarea unor tendințe și teorii contemporane care redefinesc atât cultura, cât și creația artistică. Este o idee bună să direcționăm cunoașterea și educația sau am ajuns deja la esența și adevărul democrației, în care majoritatea decide direcția ca un dicteu implacabil, ca o fotografie virală pe care nu o mai poate opri nici măcar autorul ei, o fotografie a viitorului nostru? Suntem într-un moment în care nu ne mai putem digera propriile produse culturale? Ne mai putem întoarce la a vâna și a culege ce răsare?”
Cu focus pe analiza naturii și culturii ca forme de cunoaștere, CSV (Centrul de studii vizuale) este un artist-run space care își propune să treacă dincolo de aparențe și de simpla reprezentare estetică, adâncindu-se în biologie, istorie naturală, etologie și etică, ecologie și evoluție pentru a sintetiza informația relevantă despre viu prin artă.
CSV și-a deschis porțile pe 4 iulie 2022, în București, pe strada Măcelari 1, cu rezidența unui grup de masteranzi de la Universitatea Națională de Arte, care au avut acces la microscoape, aparatură foto-video, cărți și resurse științifice, precum și la însoțirea oferită de biologi, artiști și specialiști în probleme de mediu.
Vernisajul expoziției este susținut de Alira.