6 spectacole selectate în showcase la cea de-a VI-a ediție a Festivalului Theater Networking Talents

Imagine din „Afară, în fața ușii”

Festivalul Theater Networking Talents, dedicat absolvenților facultăților de regie de teatru din România ajunge anul acesta la cea de-a șasea sa ediție.

Conceput ca o platformă artistică de prezentare a celor mai proaspete și puternice viziuni din teatrul noii generații, festivalul coordonat de regizorul Bobi Pricop va aduce la Craiova, între 2 și 5 iulie, artiști din toate domeniile artelor spectacolului, conturând zone artistice experimentale și promovând inovația, creativitatea și colaborarea.

Absolvenții programelor de regie (licență/masterat) din promoția 2024 vor avea oportunitatea să-și prezinte spectacolele într-un teatru profesionist, în cadrul unui showcase, și vor beneficia de prezența unui public format din manageri de teatre, producători independenți și lucrători culturali din întreaga țară.

Cele șase spectacole selectate în urma apelului deschis lansat în primăvara acestui an 

  • „Afară, în fața ușii”, regia Alexandru Ianăși, absolvent al programului de licență Regie de Teatru, Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”

  • „Auch!”, regia George Zamfir, absolvent al programului de licență Regie de Teatru, Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”

  • „Lucruri mici și extraordinare”, regia Rebeca Crețu, absolventă a programului de licență Regie de Teatru, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”

  • „Peste cadavrul meu”, regia Irina Caraulă, absolventă a programului de licență Regie de Teatru, Universitatea Babeș-Bolyai

  • „Memoriile unui Lolo”, regia Mark-Cristopher Demeter, absolvent al programului de masterat Arta Regizorului, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș

  • „10”, regia Nagy Norbert, absolvent al programului de masterat Arta Regiei, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș

În acest an, o atenție deosebită este acordată dramaturgilor și traducătorilor ce lucrează în domeniul artelor spectacolului. Astfel, prin parteneriate cu organizații precum Instituto Cervantes sau Centrul Autorilor Dramatici din Quebec, TNT propune o serie de manifestări dedicate dramaturgiei și traducerii, variind de la lansări de carte la dezbateri interactive, întâlniri cu dramaturgi străini și traducători români specializați în traducerea de teatru, dar și la reprezentații inedite precum Combates de Dramaturgia, un performance bazat pe texte aparținând dramaturgilor spanioli Esther Carrodeguas, Nando Lopez și Paco Gamez. Un alt element-cheie al programului construit în jurul tematicii dramaturgiei este reprezentat de spectacolele-lectură, precum cel după piese scrise de dramaturgii canadieni Martin Bellemare, Mishka Lavigne, Olivier Sylvestre, Marie-Claude Verdier, sau cel după piesa estoniană „Să vezi elefanți roz” de Piret Jaaks.

Plecând așadar de la texte contemporane concepute de dramaturgi ce vin din orizonturi culturale diferite, vor fi puse în lumină rolul dramaturgiei în procesul de creație al spectacolelor de teatru, precum și importanța colaborării tinerilor regizori de teatru cu dramaturgii și traducătorii.

Promotor al inovației, Festivalul va găzdui în deschiderea sa un preview al spectacolului „Reconstituirea”, în regia Catincăi Drăgănescu (concept Catinca Drăgănescu și Ciprian Făcăeru). Acesta face parte din inițiativa ACuTe (Culture Testbeds for Performing Arts and New Technology) și este un proiect de teatru digital al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova. ,,Reconstituirea” pornește de la filmul cu același nume regizat de Lucian Pintilie și propune o explorare a evoluției fenomenului tehnologic media în raport cu societatea, prin integrarea tehnologiilor emergente și a noilor limbaje de expresie artistică în procesul creativ.

Și în acest an, programul festivalului va include o seară dedicată cinemaului – Cinema Night, în cadrul căreia vor fi prezentate filme realizate de absolvenți ai specializărilor Regie de Film ale universităților din România, precum „Berliner Kindl”, regia Lucia Chicoș (UNATC), „Dansez și eu la nunta părinților mei”, regia Andreea Chiper (UNATC), „Antrenamentul de noapte”, regia Bogdan Alecsandru (UNATC), „Dimineața lui Oedip”, regia Eszter Tompa (UBB), „Circ”, regia Ion Alexandru Sîrbu (UBB). Pe lângă vizionările de filme, agenda festivalului cuprinde concerte, întâlniri-laborator interdisciplinare, colocvii, instalații audio și vizuale, dezbateri și ateliere.

Nu în ultimul rând, festivalul continuă să-și dezvolte abordarea orientată spre crearea legăturilor și colaborărilor profesionale prin secțiunea People of TNT, unde anul acesta au fost invitați să se înscrie teatrologi, scenografi, compozitori, coregrafi, performeri, traducători, dramaturgi, sound, light și video designeri, absolvenți de regie din ultimii ani, studenți, masteranzi, doctoranzi, personalul academic al facultăților de teatru.

O importantă recunoaștere a rampei de lansare care TNT devine pentru tinerii regizori este reprezentată de nominalizările din acest an la premiul UNITER pentru cea mai bună regie a două regizoare ce și-au prezentat spectacolele de absolvire în cadrul acestui festival: Irisz Kovacs pentru spectacolul „TSCHICK. De ce am furat maşina”, montat la Teatrul German de Stat Timișoara și Natasza Sołtanowicz pentru spectacolul „Anomalia”, montat la Teatrul Naţional Craiova.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici