30 de artişti români expun la Paris

foto: foto/InstitutulCulturalRoman

30 de artişti români expun la Paris, într-un amplu program de schimb cultural România-Franţa. Lucrările pot fi văzute la Paris, la Galeria 59 Rivoli, până pe 18 septembrie, informează Institutul Cultural Român (ICR).

Participarea la eveniment este o oportunitate pentru tinerii artiști români, dar și pentru câțiva dintre foștii lor profesori sau mentori, de a se face remarcați în epicentrul scenei artistice europene.

„Va fi un salon al tinerilor artişti români în centrul Parisului, iar asta va da o mare vizibilitate”, spune George Bodocan, artist franco-român.

60 de lucrări

Expoziţia Future4Free, găzduită de Galeria 59 Rivoli din Paris, cuprinde peste 60 de lucrări de pictură, sculptură, colaj sau new media, ce abordează problematici actuale precum situaţia pandemică, războiul, feminismul sau toleranţa. Rivoli 59 este una din cele mai vizitate galerii pariziene, aflată în imediata vecinătate a Louvre și gândită ca o oază de artă în mijlocul celei mai importante artere comerciale a capitalei Franței.

„Temele sunt din realitatea imediată, iar conceptul de bestiar, prezent și în expoziția Future 4 Free e o reflectare a fricilor lor de fapt. În 2016, fricile erau legate oarecum de teme religioase, inegalităţi sociale, iar acum, în 2022, avem și tema războiului”, declară curatorul Cristian Cojanu.

Peste 60 de artiști francezi și români participă

foto: foto/InstitutulCulturalRoman

La vernisaj participă Cristian Cojanu, curator și președinte al Asociației 1001 ARTE, George Bodocan, artist inițiator al proiectului și alți 5 artiști din colectivul de artiști români care vor expune – Radu Carp, Mihai Coltofean, Claudia Todor, Alexandru Ranga, Irina Tănase, urmând ca Andrada-Cristina Gheorghe și Bianca Ferăstrău să li se alăture zilele viitoare.

Proiectul amplu de schimb cultural Franța-România, în cadrul căruia participă peste 60 de artiști francezi și români, a debutat în luna iulie. Două asociații non-profit, una românească, una franceză, sunt organizatoarele celor două expoziții în două galerii de artă contemporană centrale în Paris și București (Galeria 59 Rivoli din Paris și ARCUB București).

Artiștii au lucrat împreună

foto: foto/InstitutulCulturalRoman

În perioada 7-31 iulie, grupul de artiști francezi a lucrat alături de artiștii bucureșteni, a susținut seminarii, interviuri, a montat expoziția de grup și a realizat o pictură murală lângă Ambasada Franței la București. Activitatea lor a fost documentată prin interviuri și materiale video care vor sta la baza unui scurtmetraj, prin apariții la știrile PRO TV, și prin interviuri ample pentru ArtCultura RFI, Radio România Actualități, Radio România Internațional etc.

„Dialogul artistic realizat prin acest proiect de arte vizuale între Bucuresti și Paris este o fericită continuare a sezonului cultural România – Franța și o prefațare în spațiul francez a viitoarei capitale culturale europene din anul viitor, Timișoara.” (Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român)

Expoziţia „în oglindă” realizată de artiştii francezi şi români, se mută în capitala Franței, în perioada 3-18 septembrie fiind rândul artiștilor români să expună la Paris. O selecție de artiști cu viziune, ce abordează temele contemporane ale planetei: pledoarie pentru toleranță, ecologie, feminism, solidaritate, pace, vor participa la workshop-uri alături de colegii lor francezi și vor realiza o pictură murală românească în Paris. Va fi lansat și un album de artă bilingv cu lucrări ale artiștilor celor două galerii (32 artiști francezi și 30 români).

Despre Galeria 1001 ARTE

A luat ființă în 2017 ca urmare firească a celor peste 50 de expoziții organizate pentru Muzeul Național de Arta Contemporană, festivaluri de film și muzicale, ca și pentru cele mai importante galerii comerciale.

Anterior, sub numele 1001 ARTE, au fost realizate peste 40 de emisiuni culturale la TVR 2, TVR Cultural, filme documentare despre artă proiectate la Noaptea Albă a Galeriilor și documentate de Dilema Veche.

O nouă serie de 50 evenimente expoziționale au avut loc de atunci, iar spațiul galeriei (2017-2022) a devenit unul din cele mai vizitate din București. În prezent, Asociația se află în căutarea unui alt spațiu pentru activitățile sale non profit.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici